Het hoe en waarom:

 

Home
About us
Zeewieren
Bezorging
Voedingswaarde
Huisdieren
Prijzenlijst
Kontakt
Zeewier winkels
Milkshakes
Seakelp
Liquids & wine
Kelp & Kombu
Seaweed shop
Zeewier en algen zijn rijk aan mineralen en sporenelementen. De zogenaamde macrovoedingsstoffen als Natruim, kalium, kalk (Calcium), zwavel, magnesium, zwavel en fosfor. De microvoedingsstoffen (sporenelementen) als iridium, ijzer, zink, koper, selenium, molybdeen, mangaan, borax, nikkel en kobalt.

Omdat het zo rijk is aan een groot aantal sterk van elkaar verschillende stoffen als vitaminen, essentiële aminozuren en ook de omega 3 vetzuren, geldt het dan ook als gebalanceerd. Het gaat in het leven niet om enkelvoudige stoffen maar het gezamenlijke voorkomen ervan en dat vaak bepalend is voor beschikbaar zijn ,de opname en daarmee het gebruik door ons lichaam. De combinatie of verband tussen verschillende vitaminen en de mineralen is wel bekend. Daarnaast is zeewier rijk aan veel stoffen als anti-oxidanten,en natuurlijke antibiotica, die in veel landplanten ontbreken.

Zo kan Zeewier het opnemen van verschillende zeer giftige zware metalen als cadmium en ander environmentiele toxine verhinderen. Er is geen enkel ander voedsel bekend dat deze eigenschappen in die mate bezit. Niet vreemd natuurlijk omdat de rol van zeewieren bij het reinigen en revitaliseren van het water in de oceanen essentieel is en ook bekend.

 

De oorsprong van het gebruik van zeewier als medicijn ligt eveneens in het verleden. In de oudheid ging men ervan uit dat bij het ontstaan van het leven, zoals wij dat kennen, water nodig was. Dat water tevens het vermogen bezit om te reinigen en te vernieuwen. Daarom is het goed om voedsel te gebruiken dat in het water voorkomt en als gevolg daarvan bepaalde eigenschappen bezit. Het gebruik van vis, schelpdieren en zeewier. Ziekten die verbonden waren/zijn met de waterhuishouding zouden door het gebruik van goed geselecteerde planten, wieren of algen bestreden kunnen worden.

Vooral ziekten die te maken hadden met het zenuwstelsel, phobias en migraine, depressie, lethargie, de circulatie, bloeddruk, artritis, ziekte aan gewrichten en tegen overgewicht. Veel van de ziekten die te maken hebben met onze levensstijl waren toen echter nauwelijks bekend. Hart - en vaatziekten, kanker, allergie etc. Vreemd is dat niet omdat zeewater in veel opzichten lijkt op ons bloed qua samenstelling en mineraal concentratie.

Zeewier of algen bevatten nu eenmaal meer mineralen, vitamines en aminozuren dan in ‘gewone groenen’ voorkomen. Ze zijn tevens een bron van de belangrijke omega 3 en 6 vetzuren. Totale vetgehalte is echter laag, tussen 1-3 %.

 

Nori

Dit rood/paarse wier wordt ten tijde van het drogen bijna zwart. De smaak kan je vergelijken met die of gedroogde paddestoel. Traditioneel gebruikt voor het maken van sushi. De textuur is uiterst  fijn en soepel. In Japan alleen werken 17.000 mensen hieraan en worden 11 miljard wrap’s geproduceerd. Nu veel gebruikt bij het maken van omelet, béchamels en sausen. Het wordt niet voor niets ‘het keizerlijk wier’ genoemd.

Onder de naam Nori vind je ook het wier met groene bladeren dat ook zwart wordt tijdens het drogen. Een naam ook wel gebruikt hiervoor is wakame.

 

De Nori die wij oogsten komt uit de Atlantische Oceaan en is de wilde vorm.

 

Samenstelling:

Eiwitten 15-37 % , Vetzuren 0.12-2.48 % , polysaccharide   50-76 %

Vitamine C  160-1100 ppm , Β-Carotene 300-385 ppm, Vitamine B1  4-5 ppm

Vitamine B2  15-30 ppm , Vitamine B3  50-100 ppm , Vitamine B6 100 ppm

Vitamine B12 0.2 ppm , Vitamine E  5 I.U. , Calcium 3000-8000 ppm

Iodium 200-500 ppm, IJzer 56-350 ppm , Magnesium 0.2-0.5 %, Mangaan 7-83 ppm , Natriumm   0.6-3.0 % , Zinc 41 ppm.

Zeelatuw

 

Zeelatuw of zeesla is een groen, soepel wier, met een vrij sterke smaak die lijkt op zuring. Gedroogd wordt het hard en breekbaar. Het kan slecht tegen zonlicht waardoor het gebleekt wordt.  De krachtige frisse smaak komt volledig tot zijn recht in salades en crudités. Als je het blad tegen het licht houdt kun je er doorheen kijken. In gehakte of gemalen vorm is zeelatuw een uitstekende vervanger van zout, bron voor vitamine A en ijzer. Smaakmaker in soepen of vinaigrettes.  

Samenstelling:

Eiwitten 15-25 %, Vetzuren 0.6-1 %, polysaccharide  42-46 %, Vitamine A 4286 I.U. Vitamine C 100-200 ppm, Vitamine B3 100 ppm , Vitamine B12 6 ppm, Calcium 8000 ppm .Jodium 250 ppm, Ijzer 1000-1370 ppm, Magnesium    2.8 %, Manganese  350 ppm .Natrium 1.1 % , Kalium 0.7 %.

Dulse

Dulse is een zacht roodwier met een zoute (zilte) smaak. De smaak wordt soms zelfs vergeleken met de smaak van hazelnoot. Direct gedroogd is Dulse krokant. Ongekookt is Dulse uitstekend te gebruiken in salades en crudités, sausen, soepen en vinaigrettes. Tijdens het licht koken wordt het als smeltend boter, zacht.

Voor de komst van de gezouten pinda's in de pubs in Ierland werd het lang gebruikt als smaakmaker. Aan boord van schepen ter voorkoming van scheurbuik en bij voedseltekorten. Het is een koudwater zeewier en wordt ook veel gebruikt als decoratie door zijn rode kleur. Maar ook als bijzonderdere smaakmaker gerold om geitenkaas of bij een pasteitje van zeevruchten.

Samenstelling:

Eiwitten 15-20 % , Vet 1,0-3 % ,polysaccharide 45-50 %,Vitamine C 170-280 ppm

Carotene 663 i.u, Vitamine B1, 7 ppm ,Vitamine B2, 2-5 ppm, Vitamin B3, 5-19 ppm .Vitamin B6

Kombu/Kelp 

 

 Vooral gebruikt en geliefd om het vermogen om zowel zoete en zilte smaken met elkaar te combineren. Dankzij het rijke aroma laat het kombu zich uitstekend gebruiken als “all-purpose” product: vlezig en krokant. Gemalen kan men het aan vrijwel elk gerecht toevoegen en in het bijzonder aan groenten. Is dan ook met zijn 145 ton per jaar het meest verkochte zeewier in Japan. Wij produceren het in drie tinten, licht groen (voorjaar), grijs bruin doet denken aan meel en de donkere bijna zwarte variant. In het verleden de belangrijkste, bekende bron van jodium. (Potass).  Later toegevoegd aan zout. Jodium wordt niet door het lichaam aangemaakt en moet van buiten komen. Nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen die allerlei groei- en ontwikkelingsprocessen. Er wordt vanuit gegaan dat meer dan een miljard mensen op onze aarde een tekort aan jodium hebben.

Samenstelling:

Eiwit 8-14 %, Vet 1 %, polysaccharide 48 %, Vitamine C 15-18 ppm

Vitamine B1 5 ppm, Vitamine B2 20 ppm, Vitamine B3 40 ppm

Vitamine B12 0.6-0.12 ppm, Laminaran 0-18 %, Mannitol 4-16 %

Calcium 12400-13200 ppm, Jodium 2479 ppm, IJzer 50-70 ppm

Magnesium 6400-7860 ppm, Manganese 1-16 ppm, Natrium 2-5.2 %

Bretons Kombu/

Het is deze laminaria die zijn bladeren op de stroming mee laat deinen. Zij is als een zweep met vlezige krokante strengen. Bretons kombu komt uitstekend tot zijn recht bij rauwe of gekookte groenten, en de strengen dienen als omslag rond uw vis tijdens het koken of stomen. Het is een variant van de hierboven genoemde. Vlezig en meestal bruin. Qua voedingswaarde te vergelijken met de hierboven genoemde.

Samenstelling:

Eiwit 8-14 %, Vet 1 %, polysaccharide 48 %, Vitamine C 15-18 ppm

Vitamine B1 5 ppm, Vitamin B2 20 ppm, Vitamine  B3 40 ppm

Vitamine B12 0.6-0.12 ppm, Laminaran 0-18 %, Mannitol 4-16 %

Calcium 12400-13200 ppm, Iodine 2479 ppm, IJzer 50-70 ppm

Magnesium 6400-7860 ppm, Manganese 1-16 ppm, Natrium 2-5.2 %

 

Onder de naam Noorse kelp of kombu wordt vaak fucus of rockweed verkocht en dat lijkt niet op wat de meeste met Kelp bedoelen. Dit wordt wel veel in diervoeder verwerkt vooral vanwege antibiotische eigenschappen, maar mens nog dier houden er niet echt van. Van de schapen en koeien waar zeewier- begrazing wordt toegestaan weten we dat het pas zullen eten als ze echt honger lijden en niet eerder. Vermengd met veevoer merken veel dieren het nauwelijks omdat het sterk verdund (versneden) is.

Zee Spaghetti

 

 

Dit tere, zilte bruinwier lijkt door zijn lange slanke vorm op spaghetti. Zee-spaghetti is goed te combineren met vis, groenten of groenteschotels en zeevruchten.

 

Samenstelling:

Protein 6-11 % , Fat 0.5 % , polysaccharide         61 % ,Vitamine C 0.2-0.3 % , calcium 8910-9282 ppm , Jodium 2366 ppm, IJzer 22-40 ppm, Magnesium  5670-6944 ppm, Manganese 1-16 ppm, Sodium 3-3.4 %

 

 

Irish Moss

 

 

Wordt veel gebruikt als dikmaker in soep, stews en jam. In dranken met wat honing, citroen of sinasappels.

Het werd vroeger aanbevolen als natuurlijke behandeling bij hoesten, kou, bronchitis, astma en artritis. Vaak in combinatie met honing en wat whisky.

Samenstelling:

 

Protein 12-18 %, Fat 1-3 %, polysaccharide 55-60 %, Vitamin C 15-30 ppm . Vitamin B12    0.6-4 ppm, Calcium  1.0-1.3% , Iodine 200-300 ppm , Iron 170-210 ppm .

 

 

Green Rockweed

 

 

Groeit vooral in brak water. De groene kleur is het gevolg van leven dicht aan de oppervlakte van de zee. Kleur en diepte zijn aan elkaar verbonden. Het vermogen van licht om door te dringen in water is beperkt en bovendien afhankelijk van de golflengte van het licht. Het bevat weinig jodium en is daarmee beter geschikt voor mensen die allergisch zijn voor jodium. Het smaakt naar zuring en heeft een duidelijke zeelucht. Er zit veel Alginic acid in dat een belangrijk rol speelt bij het binden en onschadelijk maken van giften. De aanwezige antibiotica doodt niet de ziekteverwekkers maar verhinderd de communicatie tussen hun.

Gevolg is dat de ziekteverwekkers niet zo snel resistent worden als bij de synthetische stoffen wel het geval is.

 

Samenstelling:

Eiwit    10-18 % ,  Vet  0.6-1.7 % , polysaccharide  40-50 %

Vitamine C 50-120 ppm , Calcium     8000-9000 ppm, Jodium 70 ppm

ijzer 150 ppm , Magnésium 2.6-2.8 %, Manganèse 3-10 ppm

Sodium 7.0-8.0 % , Potassium 1,0 %.

 

Wakamé

Wakamé is een wier dat vooral aan de kusten van de Atlantische Oceaan wordt geoogst en wordt momenteel veel gebruikt als een luxe voedsel in Japan en Korea. Nu wordt het tevens kunstmatig verbouwd (gecultiveerd) en geoogst. Raming 75.000 ton waarvan een gedeelte moet worden ingevoerd. De officiële naam is Undaria pinnatifida.

Het blad is soepel met krokante nerf en, als alle bruinwieren, wordt zij groen tijdens het koken. Wakamé heeft de verfijnde smaak van oesters. Gemengd met groenten zal uw soep een fluweel zachte smaak verkrijgen. Wakamé smaakt uitstekend in uw salades en laat zich ook uitstekend gebruiken als ‘wrap’ bij visgerechten.

 

Samenstelling:

Eiwit 10-20 %, vetten 1-2 %, polysaccharide 46 %, Vitamine C 100-500 ppm. Caroteen, 4-5 ppm, Retinol 0.7-0.8 ppm, Vitamine B2 0.3-1 ppm, Vitamine B3.

 

Email: info@dezeewierwinkel.nl

 

Links

Seafood  energy  health  Pharma.  cosmetics  kelp petfood   drinks   wine   cancer capsules

Seaweed online info site bio-fuel and algae Free energy

SeaweedZeewierAlga marina AlgueAlgae 

Seaweed producers.

Seaweed Ireland

Irish Seaweed

Seaweed market

sea plant site

Seakelp

Capsules

Wild sea vegetables

Seaweed milk shakes

Seaweed products for health

Slimming

Do stay young

Aloe Vera

Cactus products

Bath & spa 

Self catering accommodation Ireland

Free energy from space

Euro Zone Investments